חיפוש
עזרה
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר


עמוד הבית > כבוד
עמוד הבית > זכויות האדם

הזכות לשם טוב
מחבר: איתן רייך

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

הזכות לשם טוב – מהי?

השם הטוב שלנו הוא התדמית שלנו בעיני אחרים, כלומר – האופן שאנשים רואים אותנו, ומה שהם חושבים עלינו. בהכרזת האו"ם בדבר זכויות האדם נקבע בסעיף 12:

"לא יהיה אדם נתון... לפגיעה בכבודו או בשמו הטוב".

הזכות לשם טוב היא חלק מן הזכות לכבוד

הזכות לשם טוב היא אחת מזכויות האדם הקשורות בזכות לכבוד. כפי שתוכלו לראות בערך: הזכות לכבוד, המשמעות של הזכות לכבוד של כל אדם היא גם כיבוד ערכו העצמי הבסיסי של האדם וגם כיבוד שמו הטוב.

האם כל דיבור מעליב או כינוי גנאי נחשבים פגיעה בשם הטוב?

פגיעה בשם הטוב של אדם היא פגיעה קשה ביותר, שהמטרה שלה היא להשפיל אותו ולפגוע בו בכוונה. הכוונה היא להאשמות או לעלבונות שמפרסמים בציבור, ולא לדברים שנאמרים באופן פרטי. למשל: תלמידים פרסמו בעיתון בית-הספר דברים פוגעים ומעליבים על המורה שלהם. כאן יש פגיעה בשמו הטוב של המורה. אין זה רק עלבון. הפרסום של הדברים גרם למורה השפלה קשה, והם פגעו גם במעמדו וגם בעבודתו.

מתי הזכות לשם טוב מתנגשת בזכויות אחרות?

במקרים מסוימים מוצדק לפגוע בזכות לשם הטוב של אדם. מכיוון שזכות זאת קשורה בפרסום פומבי של מידע, היא עלולה להתנגש בזכויות, כגון: הזכות לחופש הביטוי, זכות הציבור לדעת וכן הזכות לחופש המידע. למשל: כאשר חושדים באיש ציבור שעשה מעשה אסור, חשוב מאוד להביא את המידע הזה לידיעת הציבור. במקרה כזה יש להתחשב בכמה זכויות: הזכות שלנו לחופש הביטוי, זכות הציבור לדעת דברים חשובים, הזכות לפרטיות וכן הזכות לשם טוב של אותו איש ציבור. ייתכן מאוד שבמקרה כזה פרסום מידע הוא מוצדק למרות שהוא פוגע בשם הטוב של איש הציבור.

חוק איסור לשון הרע

בישראל נחקק חוק: איסור לשון הרע. תפקידו להגן על האדם מפני נזקים שונים לשמו הטוב.


ביבליוגרפיה:
כותר: הזכות לשם טוב
מחבר: רייך, איתן
שם פרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
זכותי לדעת מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית