הדפסה | חזרה3

עמוד הבית > כבודעמוד הבית > זכויות האדם

עונש מוות
מחברים: איתן רייך; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

עונש מוות הוא העונש  החמור ביותר שניתן לגזור על אדם. אדם שהוצא להורג נפגע לתמיד בזכות לחיים, שהיא הזכות הבסיסית ביותר של כל אדם. מכיוון שהעונש הזה אינו זמני (כי אי-אפשר להחזיר לחיים אדם מת) – יש לו מתנגדים רבים בכל העולם.

המתנגדים לעונש מוות

למתנגדים לעונש מוות יש טיעון חשוב: לאחר שנאשמים הוצאו להורג, התברר לא פעם שהם היו חַפִּים מִפֶּשַׁע. כלומר – הם כלל לא ביצעו את הפשע, ולא היה צריך להעניש אותם.

עונש מוות בישראל

בישראל לא ניתן לגזור על נאשמים עונש מוות, מלבד בשני מקרים:

א. בגידה במדינה בזמן מלחמה

ב. פשעי מלחמה של הנָאצִים (בשׁוֹאָה – מלחמת העולם השנייה)

עד כה נגזר בישראל עונש מוות רק על אדם אחד: הפושע הנאצי, אדולף אייכמן. הוא הוצא להורג בשנת 1962 לאחר שנגזר דינו במשפט, שנמשך זמן רב.

עונש מוות במדינות אחרות

ארצות הברית

עד היום יש בארצות הברית מדינות, אשר החוקים שלהן כוללים עונש מוות. עונש המוות נגזר בעיקר על נאשמים ברצח. במאה ה-20 הוצאו להורג בארצות הברית יותר מ-14,000 איש!

עונש המוות בארצות הברית הוא בעייתי מאוד. הסיבה לכך היא שהתברר שבמשך 30 השנים האחרונות הוצאו להורג 123 אסירים בטעות. אנשים אלה כלל לא היו אשמים אלא חפים מפשע!

כיום (אמצע שנת 2007) עונש מוות מצפה לכ-3,500 איש ואישה בארצות הברית. כמעט כולם הם עניים, ו-40 אחוז מהם הם שחורים. יש הטוענים שקבוצות אילו (עניים ושחורים) הן פגיעות במיוחד בבתי המשפט בארה"ב.

סין, איראן, פקיסטן, עיראק, סודן

עונש מוות קיים גם בחוקים של מדינות נוספות. ואכן, בשנת 2006 הוצאו להורג 1,591 נשים וגברים בכ-25 מדינות שונות בעולם. רוב ההוצאות להורג היו בסין, ואחריה – המדינות: איראן, פקיסטן, עיראק, סודן וארצות הברית*.

מעריכים כי בסין בכל שנה מוציאים להורג 7,000 עד 8,000 בני אדם. יותר מ-7,000 בני אדם נמצאים בימים אלה (אמצע שנת 2007) במאסר לפני הוצאתם להורג גם בפקיסטן.

ביבליוגרפיה:
כותר: עונש מוות
מחבר: רייך, איתן
שם פרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית