חיפוש
עזרה
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר



עמוד הבית > חוקים

חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו
מחברים: עמרי כבירי; יוסף גרוס

המרכז המשפטי לילדים ולנוער

חוק זה נחשב לחוק החשוב ביותר במדינת ישראל, והוא עומד מעל לכל החוקים האחרים. בישראל יש אלפי חוקים שאומרים לנו מה מותר ומה אסור, אבל חוק זה קובע שלפני ששומרים על שאר החוקים - הכי חשוב הוא לשמור על חייו של האדם, לשמור על כבודם של האנשים ולשמור על החופש של בני האדם.

מהו פירוש המילים: "כבוד האדם וחירותו"?

החוק מכיר ברעיון הבסיסי של קדושת חיי האדם, הוא מכיר בערך של הכבוד שלנו כבני אדם ובזכות האדם להיות חופשי. איש לא יכריח אותי להיות עבד או לעשות דבר שאיני חפץ בו.

החוק קובע עוד שיש לי זכות להגן על עצמי, על גופי. לכן, אסור לאף אדם להכות אותי, ומותר לי להתגונן ומותר לי לפנות לעזרה כדי לשמור על עצמי.

החוק קובע שיש לי זכות להגן על הקניין שלי - קניין הוא הרכוש, הדברים שאני קניתי או שקנו לי, החפצים שלי. לכן, החוק קובע שאסור לפגוע ברכושם של אנשים, אסור להרוס אותו או לא להשיבו. .

החוק קובע שיש לי זכות לפרטיות ולסודות פרטיים - חוק זה מגן על העיקרון העליון של זכותי לפרטיות ואסור לערוך חיפוש שפוגע בפרטיות שלי. אסור גם לחטט בחפציי בלי רשותי. אסור לגלות דברים פרטיים עלי, או סודות שלי. אסור לגעת בדברים שכתבתי או ביומנים שלי.

האם עקרונות "כבוד האדם וחירותו" דוחים חוקים אחרים?

רגע, אם החוק הזה שומר על עקרונות היסוד של כבוד האדם וחירותו, אז איך יכול להיות שהמאבטח בקניון עושה בדיקה בתיקים שלנו? ואיך זה שלוקחים פושע וכולאים אותו בלי חופש בבית סוהר?

ישנם מקרים בהם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו מרשה לפגוע בזכויות השונות של אנשים. פגיעה כזאת אפשרית רק אם אין ברירה והדבר ממש נחוץ כדי לשמור על הציבור או על זכויות אדם אחרות:
אם הזכות לכבוד ולחירות היו בלתי מוגבלות, היה חשש שנשתמש בהן כדי לפגוע בזכויות של אחרים. לדוגמא: אם אדם מחליט שזכותו לחירות מאפשרת לו להיכנס לבית שאינו שלו ולקחת משם חפצים. לכן, במקרה כזה מותר לפגוע בחירות כדי למנוע מצב של פגיעה ברכוש.

גם כאשר כולאים אדם בבית הכלא פוגעים בזכותו לחירות כדי להגן על החברה וכעונש על כך שפגע בזכויות של אחרים.

במה שונה חוק זה ומיוחד מחוקים אחרים?

חוק זה גובר על כל החוקים האחרים ולכן, אם הכנסת מחוקקת חוק שפוגע בכבודו או בחירותו של אדם ללא הצדקה, יכול בית המשפט לקבוע כי הוא אינו חוקי, ולבטל אותו בהסתמך על חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.


ביבליוגרפיה:
כותר: חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו
מחברים: כבירי, עמרי ; גרוס, יוסף
שם ספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
הוצאה לאור : לשכת עורכי הדין בישראל
בעלי זכויות: המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
זכותי לדעת מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית