תמי לומדת בפנימייה. היא גרה עם עוד הרבה חברים וחברות שלומדים אתה בכיתה ואחרי הלימודים היא מכינה איתם שיעורים, עושה תורנויות ומבלה. בקבוצה של תמי עשו בחירות לוועדות קטנות, שכל אחת מהן תטפל בעניין אחר שחשוב לקבוצה: המועצה, ועדת קישוט, ועדת עלון הקבוצה, ועדת אירועים מיוחדים ועוד. תמי נבחרה להיות נציגת מהמועצה, שתפקידה להיות המייצגת של חברי הקבוצה מול המדריכים.
התפקיד שאותו נתנו לתמי הוא מיוחד ביותר: היא אחראית לבדוק אם כל הוועדות, כולל המועצה, מתפקדות כמו שצריך. בחרו אותה כי כולם יודעים שהיא אוהבת לחקור דברים, שהיא אומרת תמיד רק את האמת על מה שהיא חושבת ומעולם אינה מפלה בין החברים ושהיא יסודית בעבודתה. בכינוס הראשון של המועצה, הכריז ראש המועצה ברק, שתמי היא "מבקרת הקבוצה". תמי הצהירה הצהרת אמונים - שהיא מתחייבת לעשות את עבודתה נאמנה למען הקבוצה.
מיד אחרי שהצהירה אמונים, תמי מתחילה לעבוד: היא בודקת אם הוועדות משתמשות כמו שצריך בכסף שבקופת הקבוצה ואינן עושות בו כדי לקנות לחברים ממתקים. היא גם מוודאת שההסכמים שהמועצה חותמת עליהם עם המדריכים ועם הנהלת הפנימייה הם הוגנים ולא יפגעו בטובת הקבוצה. היא שמה לב היטב אם דורית - שאותה בחרו לוועדת הקישוט, אכן מתאימה לתפקיד או שהיא סתם מתבטלת. באופן כללי, תמי בודקת שהכול פועל לפי החוקים שהקבוצה הסכימה עליהם, שאיש אינו מרמה או גונב כספים לעצמו, שהוועדות הן באמת יעילות וחוסכות כסף, והכול מתוך מחשבה על טובת הקבוצה.
תמי אמנם עושה את כל בדיקותיה, אבל היא נעזרת בחברי הקבוצה, שמגישים אליה תלונות: למשל, יוסי חושב שזה לא בסדר שהמועצה הקציבה סכום כסף קטן מאוד כדי להשיג חולצות לקבוצת הכדורגל של הקבוצה. אז תמי ניגשת עם התלונה של יוסי למועצה ומבררת מה אפשר לעשות כדי להשיג תקציב לטובת החולצות. היא לא רק "מבקרת הקבוצה" אלא גם "נציבת תלונות הקבוצה".
אחרי שתמי מבצעת את בדיקותיה ורושמת לעצמה הערות, היא מפנה את כל הערותיה למועצה ולמדריכים, כדי שביחד יעברו על ההערות וישקדו על שיפור הבעיות בקבוצה.
|
מי יכול להיות מבקר המדינה? |
תפקידה של תמי דומה מאוד לתפקידו של מבקר המדינה. מבקר המדינה יכול להיות כל אזרח ישראלי שהוא גם תושב ישראל. הכנסת ממנה אותו, והוא צריך להצהיר בפניה אמונים - שהוא ימלא את תפקידו נאמנה למען העם.
|
תפקידי מבקר המדינה |
מבקר המדינה בודק איך המדינה מתפקדת ואם היא פועלת כהלכה לטובת אזרחיה. מעבר לכך, הוא גם "נציב תלונות הציבור", שאליו רשאים האזרחים לפנות אם לדעתם יש בעיה באחד מהמוסדות הראשיים של המדינה. בדיוק כמו תמי שדואגת לקבוצתה.
כל אזרח וגם ילדים שרוצים להתלונן על מאורע חמור שקורה במוסד כלשהו, יכולים לכתוב מכתב תלונה למבקר המדינה שהוא גם נציב תלונות הציבור, כלומר: האיש שאחראי לטפל בתלונות של הציבור.
בכל שנה מגיש מבקר המדינה את בדיקותיו, שנרשמו בדו"ח, לידי הכנסת. הכנסת דנה בדו"ח וצריכה לוודא שהבעיות שעליהן הצביע המבקר לא יקרו שוב.
מבקר המדינה יכול לשמש בתפקידו לא יותר מ-7 שנים, אלא אם כן יותר משני שלישים של חברי הכנסת הנוכחים בהצבעה החליטו שהוא יכול לכהן בתפקידו תקופה ארוכה יותר.
מבקר המדינה הוא תפקיד שונה ומיוחד. הוא אדם שאנו בוחרים בו כדי שיתבונן במדינה מהצד, ויראה אם יש קלקול או שערוריה או שחיתות או פגם שצריך לתקן - ויספר לנו על כך. זאת, כדי שנוכל לתקן ולשפר את פעולותינו ולחיות במדינה יותר הוגנת ויותר מסודרת ושוויונית, שנעים לחיות בה. נוסח חוק יסוד: מבקר המדינה